Bulgarien maj 2013

Bulgarien 4 - 12 maj 2013 - Fullbokad

Nästa år arrangerar VäFk, i samarbete med den bulgariska naturresebyrån Spatia Wildlife, en resa till Bulgarien som har mycket att erbjuda i fågelväg. Under nio dagar kommer vi att uppleva det bästa av det bulgariska fågellivet under en bra tidpunkt med både sträckande och häckande arter på plats. Vi börjar resan vid Svarta havskusten och förflyttar oss sedan upp till bergen i södra Bulgarien. Resan slutar vid Vitosha mountain med hemresa från Sofia. Över 180 arter är möjliga, inklusive några av de mest sällsynta europeiska och bulgariska specialiteterna; oliv- och fältsångare, balkanflugsnappare, isabella- och nunnestenskvätta, masktörnskata, murkrypare, svarthuvad sparv, kejsarörn, örnvråk och balkanhök.

RESPLAN

Dag 1 - Lördag 4 maj, 2013
Avresa från Köpenhamn 7.10. Ankomst till Varna flygplats 12.35 och transfer (mindre än 1½ timme) till Shabla där vi bor de första två nätterna. Hotellet ligger intill Shablasjön och Svarta havet. Boende, lunch och vila (om så behövs) och efteråt kommer vi att utforska våtmarker för flyttfåglar - vadare, tärnor, rovfåglar samt sångare och andra tättingar.

Dag 2 - Söndag 5 maj
På morgonen besök vid Durankulaksjön där vi kommer att leta efter fält-, vass- trast-, kärr-, och cettisångare samt skrän-, svart-, vitvingad-, skägg- och småtärna. Här finns även purpurhäger, bronsibis, vitögd dykand, rallhäger, svartpannad törnskata, skäggmes, svarthalsad dopping, årta, vadare och många fler. I skogarna runt sjöarna finns det mellan- och balkanspett, mindre flugsnappare, stenknäck och sommargylling.
På eftermiddagen kommer vi att utforska området norr om Cape Kaliakra - den sista kvarvarande stäppmiljön i Bulgarien. Det är en plats för nunnestenskvätta, blåkråka, korttå- och kalanderlärka, svarthuvad sparv, tjockfot, örnvråk och toppskarv. Här kan vi njuta av flyttande aftonfalkar och stäpp- och ängshökar är möjliga. Trots lite tidigt på säsongen är även rosenstare möjlig. Mot slutet av dagen kommer vi att besöka en närbelägen floddal, där vi har bra chans på en berguvfamilj.

Dag 3 - Måndag 6 maj

Efter frukost beger vi oss söderut. Vi kommer att göra flera stopp längs vägen, i huvudsak i skogsmiljö, där vi kan se flera arter av hackspettar samt balkanflugsnappare, grön- och bergsångare, dvärg- och mindre skrikörn, trädgårdsträdkrypare, stenknäck och många fler. Övernattning utanför Burgas för de kommande två nätterna.

Dag 4 - Tisdag 7 maj
Idag ska vi utforska Burgas våtmarker, som är Ramsar och IBA-områden. Här kan vi se skedstork, bronsibis, krushuvad och vit pelikan, sand-, svart-, vitvingad- och skäggtärnor, svarthuvad och smalnäbbad mås, terek-, spov-, myr-, små-, mo- och dammsnäppa, roskarl, rostand, dvärgrördrom, pung- och skäggmes, eksångare och vit och svart stork.

Bulgarien-karta-800
Dag 5 - Onsdag 8 maj
På morgonen besök vid våtmarker följt av en lång transfer till östra Rhodopibergen. Vi kommer att ha ett viktigt stopp längs vägen - platsen är optimal för olivsångare, masktörnskata, häcksparv, kalander- och korttålärka. Mindre skrikörn, smutsgam och svart stork finns också här. Sent på kvällen anländer vi till vårt hotell i staden Krumovgrad, där vi stannar två nätter.

Dag 6 - Torsdag 9 maj
Vi kommer att utforska den närliggande Krumovitsaflodens dalgång och här kommer vi att leta efter klippnötväcka, mäster- och olivsångare, näktergal, svart stork, balkansparvhök, medelhavsstenskvätta (både västra och östra raserna), göktyta, blåkråka, sten- och blåtrast, berghöna och många andra. Skatgök är också möjlig i det här området. Sent på kvällen, efter middagen, letar vi efter den lilla dvärguven i poppelträden runt vårt hotell.

Dag 7 - Fredag 10 maj
Förmiddagen tillbringas i samma område för arter vi kanske har missat. Efteråt kommer vi att åka västerut och efter ca fyra timmar når vi Trigradravinen - ett magnifikt område, det bästa stället för murkrypare. En sen eftermiddagspromenad kan ge klippsparv, stentrast, gråspett, gulhämpling och svart rödstjärt. Övernattning på ett familjehotell i byn Trigrad.

Dag 8 - Lördag 11 maj
Vi kommer att tillbringa morgonen med att leta efter murkrypare i ravinen. Andra arter är alpseglare, forsärla, klippsvala, strömstare, klippsparv, svart rödstjärt, bivråk och pilgrimsfalk. Efteråt åker vi norrut och kommer till ett bergigt område intill Rhodopi mountain där vi kan se kejsarörn, ormörn, örnvråk, tjockfot, isabellastenskvätta, biätare och alla fyra arter av törnskator. Sent på eftermiddagen kör vi till Sofia, där vi bor på ett litet hotell beläget i en liten ort utanför staden. Finns tid besöker vi den närbelägna våtmarken, där det finns bl a sumphöns, tärnor, änder m.m.

Dag 9 - söndag 12 maj

På morgonen kommer vi att kolla en annan våtmark (20 min bilresa från hotellet) för att leta efter sumphöns, rördrom, dvärgrördrom, purpurhäger, vassångare och många fler. Därefter kör vi till Sofia flygplats för hemresa kl. 13.30. Ankomst till Köpenhamn kl. 18.10


PRIS: 720 EURO per person
Enkelrumstillägg: 125 EURO per person

I priset ingår:
Transport i Bulgarien, helpension, boende, guide, inträdesavgifter för alla naturreservat. Inga dolda extrautgifter.

Priset inkluderar inte:
flyg, reseförsäkring, alkoholhaltiga drycker och utgifter av rent personlig natur. Flygbiljetten kostar från 3200:- eller mer beroende på hur tidigt den bokas. 

Med flygpriset 3200:- blir totalpriset med del i dubbelrum i SEK cirka 9400:- (beroende på kursen på euron).

Anmälningsavgift: 1800 SEK per person. Inbetalas i samband med anmälan till Värnamo Fågelklubbs plusgiro 42 41 421-9. Märk med namn och "Bulgarien". Resterande del ska vara inbetalt senast sex veckor innan avresa.

Mer information och anmälan genom Kent Öhrn, tfn 070-45 40 999 eller  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Vi flyger reguljärt och varje deltagare bokar sin egen flygbiljett. Du får i samband med anmälan uppgifter du behöver för att boka flygbiljetten. Resan ordnas som medlemsresa men är i mån av plats öppen även för andra intresserade.

Övriga fakta

Väder
Vädret kommer att vara varmt, men svalare morgnar är möjliga. Dagstemperaturen ligger mellan 20 till 25 grader, tidiga morgnar ner till 15 grader Celsius. Regn är möjligt, men inte troligt att det kommer mer än enstaka skurar.

Kläder
En tröja kan behövas när det är kyligare. Regnkläder är inte nödvändigt, om det kommer en regnskur söker vi skydd. Grova kängor behövs inte.

Hotell
Samtliga rum har eget badrum.

Pengar
Eftersom allt är betalt för på resan, förutom alkoholhaltiga drycker och personlig shopping, så kommer du inte att behöva särskilt mycket lokal valuta. Växelkursen är 1 Leva (BGN) för cirka 4,50 SEK. Hos Forex har Bulgarien index 58 (jan 2012) vilket innebär att kostnaden för att semestra i landet är 58% av vad det kostar att semestra i Sverige.

Mat & Dryck
Alla måltider ingår i kostnaden för resan.

Tid
Bulgarien ligger en timme före svensk tid.

Visa och hälsa
Inresevisum krävs inte när du reser från EU: s medlemsländer. Passet ska vara giltigt i tre månader efter att du lämnar Bulgarien. Inga obligatoriska vaccinationer. Det finns myggor, men ingen malaria. Bromsar kan vara irriterande på vissa ställen. Ta med lämpligt insektsmedel.

Försäkring
Det Europeiska sjukförsäkringskortet ger rätt till sjukvård i andra EU-länder. Beställ det här-->. I övrigt räcker hemförsäkringens reseskydd bra. Betalning av flygbiljett med kort från Visa/Mastercard inkluderar ofta kompletterande skydd i form av avbeställningskydd, förseningsersättning mm (för flyget). Kolla med din bank. För högsta skydd rekommenderas en särskild reseförsäkring.

Villkor
Spatia Wildlife praktiserar följande avbokningsvillkor:
Avbokning 30 dagar eller tidigare innan avresa: Anmälningsavgiften debiteras. Senare avbokning innebär att resans fulla pris debiteras.

Läs mer på Spatia Wildlife Terms and conditions