Fakta Göktyta

ad goktytaÅr 2009 startades ett holkprojekt för göktytan. Göktytan är rödlistad av artdatabanken i kategorin, nära hotad. Största hotet mot göktytan är biotopförändringar som att betes och hagmarker växer igen, eller planteras med skog. Göktytan hackar inte själv sitt bohål, så den är beroende av döda och äldre träd. Där den finner naturliga håligheter eller övertar gamla bohål ifrån hackspettar. Göktytan är en mycket diskret hackspett som avslöjar sig oftast, först genom sin sång. Fågeln är den enda av våra hackspettar som är en flyttfågel, övervintringen sker i Afrika. Man kan få göktytan att häcka i holkar, om dessa är placerade i rätt biotoper. Är du intresserad av att hjälpa till, eller har frågor om projektet. Är du välkommen att höra av dig till. Mattias Johansson e-mail:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

tyte agg

Göktytan lägger oftast 8-12 ägg, som är vita. Den har av någon okänd anledning stor andel rötägg i sina kullar. 

tyte pull

Nykläckta göktyteungar ligger alltid tätt tillsammans i en hög.

tyteunge

I projektet ingår även att ringmärka ungarna och om tillfälle ges även dom adulta fåglarnaSyftet med ringmärkningen är bl. a. om fågeln återkommer till sin födelse eller häckningsplats. Studera olika ålders dräkter och kön.

 

ormlik tyta

När en göktyta blir hotad  t.ex. vid ringmärkning. Kan den röra halsen ned och upp samtidigt som den rör huvudet fram och tillbaka. Rörelsen får en viss likhet med en orm. Blir göktytan störd inne i boet väser den som en orm. Detta betende har en varnande verkan mot angripare.

 

 tyteholk

Projektet består idag av 110 holkar, som är specialbyggda just för göktytan. Holkarna byggs som en starholk, men är betydligt djupare och ingångshålet är 35-40mm.

 

 större skogsmus

Andra som gillar göktytans holkar är Större skogsmus.

 dvargfladdermus

Dvärgfladdermus

balgeting

Bålgeting