Extremadura 16-21 april 2011

Under fyra dagar besökte vi de vidsträckta grässtäpperna, nationalparken Monfragüe, Villuercasbergen med toppar upp mot 1600 m och de speciella korkekskogarna, s k dehesas, i Extremadura. Den sista dagen åkte vi upp till Puerto de Navacerrada NV om Madrid för att leta efter citronsiska. 

PenafalconEfter en behändig flygning till Madrid och snabb uthämtning av bussen, körde vi de 28 milen till Trujillo på 2½ timmar. Vi hann med en sväng till torget i Trujillo där vi kunde se Real Madrid-Barcelona på storbildsskärm. Dagen därpå stod juvelen i resan,nationalparken Monfrague, på programmet. Vi började skådningen vid kastellet ovanför Salto del Gitano. Härifrån hade vi fin utsikt över dehesan söder om oss, varifrån härfåglarna ropade, och Peñafalconklippan på andra sidan floden Tajo där gamarna häckar.

Ett stopp längs vägen hade då redan gett kejsarörn och stensparv. En varm sol gav gamarna fin termik och alla tre arterna hade snart presenterat sig; smutsgam, grågam och den talrikaste av dom - gåsgam. Några pilgrimsfalkar snurrade runt Peñafalcon och fick samsas i luftrummet med några svarta storkar och dvärgörnar i ljus och mörk fas som gled över Tajo nedanför oss.

Innan lunchtid lämnade vi kastellet och sökte oss ner till foten av Salto del Gitano där vi fick bra obsar på blåtrast, häcksparv och klippsparv. Efter en god lunch med skaldjurssoppa och lammgryta i Villareal de San Carlos fortsatte vi in i parken och gjorde flera stopp längs utsiktsplatser för att spana och lyssna. Arter som rödhöna, provencesångare, mästersångare och blåskata hamnade i listan. Vid Portilla del Tietar fick vi syn på en berguvsunge i klippbranten medan kejsarörnen inte ville visa upp sig. I utkanten av parken öppnade sig ett vackert korkekslandskap med mängder av fågel, bl a biätare och rödhuvade törnskator. Under återfärden till Trujillo sågs resans enda svartvingade glada av Eric.

Griffon Vulture Monfrague 4

Måndagens första mål var stäppen öster om den lilla byn Belén. Trots byns litenhet är det klurigt att hitta ut till rätt väg och vi fick göra två försök innan vi kom på rätt spår. Reseledarens minne av en asfalterad väg för tio år sedan stämde dock inte med den numera gropiga grusväg vi hamnade på. Men det var rätt väg och snart såg vi minervaugglor i strålkastarskenet. Ett stopp i mörkret gav ropande tjockfot och spelande småtrappar. Spelande vaktlar var vanliga liksom kalander- och tofslärkor. Längre fram hittade vi både skatgökar och stortrappar. Nöjda styrde vi norrut till våtmarksområdet Arrocampo. Här blev det god utdelning med bl a fem arter hägrar, dvärgrördrom, purpurhöna, sandtärna och vassångare. En trerätters lunch för 10 euro intogs i Almaraz och därefter körde vi tillbaka mot Trujillo. Utanför Jaraicejo finns ett busklandskap som visade sig vara rena himmelriket för Sylviasångare. Inom ett litet område hittade vi sammetshätta, rödstrupig sångare, provencesångare och den ovanligare glasögonsångaren (bilden). Spectacled-wblrVi fortsatte till Torrejon el Rubio där vi tog vägen till Monroy för att söka efter kejsarörnsbo och svartvingad glada. Det förstnämnda hittade vi men boet stod utan örn i år. Gladan ville inte samarbeta och vi körde istället söderut där vi stannade utanför Santa Marta de Magasca. Det här området är bra för flyghöns och båda arterna hade snart hittats. Småtrapp och stortrapp fanns också i området.

På tisdagen startade vi åter tidigt för att köra söderut till Madrigalejo. Första målet var den fina (ur fågelsynpunkt) vägen mellan Campo Lugar och Madrigalejo där vi hittade blåkråka i början av vägen. Längre fram gick stortrappar och småtrappar ute på fälten och gav ännu bättre obsar än vid Belén. En skylt visade till "Fernando V" och eftersom det fanns nyplöjda fält så gjorde vi ett sök efter rödvingad vadarsvala. Några sådana fanns inte men istället fick vi ett bevis för hur lågt över marken biätare kan gräva ut sina hål. Längre fram hittade vi en flock med röd tigerfink, en rymling som här häckar fritt, och i ett vassparti knarrade en trastsångare. Färden fortsatte norrut till Villuercasbergen väster om Guadalupe. Några tillfälliga stopp längs vägen gav klippsparv och sommargylling och en dvärgörn gled fint nedanför oss. Förutom fina fåglar var även vyerna mycket vackra här uppe. Vi gjorde ett längre stopp i den lilla byn Cabanas de Castillo, där vi gjorde en vandring upp bland klipporna till det gamla kastellet. Området ska hysa svart stenskvätta men vi fick nöja oss med svart rödstjärt. Hemvägen till Trujillo gick över Belenslätten där en förtrogen ormörn gav goda fototillfällen. Inne i Truijillo gjorde vi ett stopp vid tjurfäktningsarenan för att titta på häckande rödfalk.

Onsdagen blev en favorit i repris, Monfragüe, där vi tillbringade hela förmiddagen innan vi körde ut på motorvägen mot Madrid för att styra mot bergen nordväst om staden. Vi nådde Punto de Navacerrada på eftermiddagen och här är chansen att se citronsiska stor vilket också raskt infriades. En flock på ett 30-tal indivder hoppade runt utanför ett hotell. Därefter tog vi in på hotellet, åt en god middag och gick igenom artlistan. Dagen efter var det återfärd till flygplatsen och hemresa.