Lesbos 23-30 april 2014

Kjell och Margit Rydh åkte i april iväg på fjärde resan till Lesbos, den tredje största ön i Grekland och den sjunde största i Medelhavet. Läs deras reserapport från den här fågelrika platsen i Egeiska havet.

ONSDAG 23.4

Flyg Kastrup/Köpenhamn-Düsseldorf-Mytilini/Lesbos. Smidigt med bra flygtider. Hyrbil på flygplatsen. Boende mitt på ön i det familjära och trevliga hotell Malemi i Skala Kalloni. Ön är liten och det är inte några långa körsträckor, men pga små krokiga vägar kan det ändå ta tid om man vill till ytterområdena. Denna gång koncentrerade vi oss på närområdet. Ankomstdagen: Flockar med flamingor, skärfläckor vid salinerna/Salt Pans. Litet färre andra vadare, styltlöpare och rödspovar. Gulärlor av flera raser. Närobs på örnvråk på en stolpe.

1 Avocet KR
Man kommer ofta vadarna nära vid salinerna.

2 Salinerna KR
Fågelmarker vid salinerna.

TORSDAG 24.4
Nattligt busväder med regn och blåst, men dagen blir fin. Ny tur förbi salinerna, biätare i luften. Dagen ägnas åt Napidalen. Minervaugglan har flyttat från tidigare känt ställe. Men klippnötväckor, sammetshätta, rostsparv, balkanmes, härfågel, svart stork, två ormörnar, rödhuvad törnskata, turturduva och olivsångare finns längs vägen. Mellanspett hörs. Gott om fjärilar och andra insekter, massor med blommor! Storslagen utsikt över ön, samt mot Turkiet, som ligger mycket nära. Medelhavstrutar flyger ofta över.

3 Napi KR
Natur i Napidalen

Det är också gott om ”våra” vanliga fågelarter: koltrast, bofink, blåmes och talgoxe hör till de dagliga fåglarna. Annars är det kornsparv, turkduva och gråsparv som är Lesbos karaktärsarter. Vid hotellet finns det också spansk sparv. En rundtur i hotellområdet på kvällen ger flera dvärguvar. De finns ibland i hotellträdgården och utanför Kalloni kan man dagtid leta upp dem sittande i eucalyptusträd. Tornuggla går vi däremot miste om, fast den häckar i Skala Kalloni. Den kan ses flyga runt som ”vita spöket” kvällstid. Vid en tidigare resa satt den i en palm utanför hotellentrén.

4 Dvrguv KR
Dvärguv i eucalyptusträd utanför Kalloni.

FREDAG 25.4
Morgonbesök hos lokala bagaren och inköp av litet fikaförstärkning. Annars ingår lunchlåda från hotellet. Dagen ägnas åt närområdet. Fem unga flamingor går vid mynningen till ”East River”. Trastsångare, rörsångare, gulfotad trut, häger, eksångare, cettisångare ses och hörs. Vid salinerna ser vi ängshök, rostand, tjockfot, strandskata och samlar snäckor och testar badvattnet. Idag biätare nära och en dvärgrördrom vid vadstället där man kör bil över East River.

Under sen eftermiddag kör vi till ”Inland Lake”. Denna lilla sjö är en magnet för fågelskådare, dvs man får nästan aldrig vara ensam. Olika hägrar och våtmarksarter, men sjön är litet svåröverblickad pga vass. Smådoppingar och rörhönor samt ett par mindre sumphönor på nära håll. Kväkande grodor - levantsjögroda? En dvärgrördrom flyger upp alldeles intill, även ett par rallhägrar syns. Denna gång däremot inga natthägrar. Rödhuvad törnskata i ett träd. En fårhjord som går förbi under höggljutt pinglande med sina bjällror får grodorna i sjön att hetsa upp sig och delta i kören! När fåren gått förbi tystnar grodorna lika plötsligt som de börjat. 18 biätare slår sig ner på en telefonledning, och far sedan runt och fångar insekter.

5 Bee-eater KR
Biätare sågs dagligen.

LÖRDAG 26.4
Till Potamiadalen. Där ser ser vi masktörnskata, rödhuvad törnskata och häcksparv. Annars mest vanliga svenska arter: talgoxe, koltrast, blåmes, bofink, gärdsmyg. Men sydnäktergalar är det också gott om. En orolig ormvråk flyger runt. Gök gal och turturduva hörs. Potamiadalen är blomsterrik, man får en härlig bergstur till fots eller med försiktig körning. Andra såg blåkråka, men denna lyckades vi inte pricka in.

Stor ”familjefest” på hotellet på kvällen med 250 gäster. Under en sen tur runt området ser vi ca 300 svalor, en mäktig syn när de far fram och tillbaka över vassarna: ladusvalor, någon hussvala och backsvala.

SÖNDAG 27.4 
Morgonbesök vid Potamiadalen. Två svarta storkar, rödhuvade törnskator samt sydnäktergalar. Efter kaffe med dopp kör vi mot Parakila-Agra-Mesotopos. I en ravin vid Agra äter vi dagens goda matsäck. Dagens höjdpunkt: sjungande gråhuvad sparv och rostsparv. De kunde ses i samma tubkikarsynfält medan de sjöng. Även häcksparv på detta ställe, en bergssluttning med utsikt över Kallonibukten. Tre örnar som vi inte klarar att artbestämma i motljus flyger över. Förargligt.
Svarthuvad mås och kustpipare på hemvägen, vid East River.

MÅNDAG 28.4
Flodsångare sjunger bakom hotellet. Vid East River är det inte mindre än sju rallhägrar, en silkeshäger och en dvärgrördrom vid vadstället. Vid salinerna en tjockfot. Vi kör till Paraskevi, till den gamla medeltidsbron vid Kremastes. Där dricker vi elvakaffe vid en olivlund, med härfågel, turturduva, häcksparv samt allestädes närvarande bofink och koltrast som ljudkuliss. En vandringsled som ser lockande ut är dåligt skyltad och efter diverse irrande vid en flodstrand hittar vi tillbaka. Längs turen dock mycket fint: Olivsångare, sommargylling, silkeshäger, dvärgrördrom, steglits, härfågel, häcksparv, biätare m m. Samt blommor, blommor, en stor orm och några ödlor.

6 Bron KR
Bron från 1500-talet

En tur upp till Napi igen visar sig vara värt besväret. Vi hittar ett nytt minervaställe i närheten av det gamla, där två ugglor håller till. Vidare sjungande rostsparv, medelhavsstenskvätta och både rödhuvad och vanlig törnskata. Napidalen är underbart vacker, grönskande ängar blandade med olivlundar, odlingsmarker med ekar, fårhjordar, höns, åsnor m m.

7 Minervauggla KR
Minervauggla vid sin lada.

TISDAG 29.4
Flodsångaren sjunger idag också. Promenad runt området före frukost. Området vid West River på andra sidan hotellet är fint idag - en lång rad bilar vittnar om det. Grönbenor, spovsnäppor, brushane, småsnäppor, svartbent strandpipare, hägrar, storskarv och svart stork.

Vid den andra floden – East River – ser vi idag långnäbbad mås, flamingo, en flock sandtärnor, häger, storskarv, fisk- och silvertärna, drillsnäppa, skäggtärna, rostand, steglits, tofslärka, brushane och några medelhavstrutar. På väg mot Achladeri ser vi resans enda svartsnäppa. I Achladeri letar vi upp den obligatoriska Krüpers nötväcka. Den häckar i ett av tubskådare välbevakat träd. Biotopen hyser också trädgårdsträdkrypare och gulhämplingar.

8 SpottedRedshank KR
Svartsnäppa i en liten damm

9 Achladeri KR
Tubskådarna bevakar Krüpers nötväckas bohål

Vi kör ett par mil för att se på några andra saliner, vid Polichnitos. Flamingo, brushane, styltlöpare, skärfläcka och gravand, men färre fåglar än vid Kalloni. På hemvägen ser vi både rödhuvad törnskata och ett par masktörnskator. En av de senare satt och sjöng och lät sig fotograferas.

10 MaskedShrike KR
Sjungande masktörnskata vid vägen.

ONSDAG 30.4
Avresedagen gör vi ett besök vid klostret Limonos norr om Kalloni, där mellanspett häckar i en telegrafstolpe. Rostsparv, rostgumpsvala, blåtrast och medelhavsrasen av nötskrika ses också. Vid Inland Lake ser (och framför allt hör) vi en flock om ca 40 biätare. Vid sjön möter vi Avifaunas grupp med Curt Johnsson och Gigi Sahlstrand som ledare. Tillsammans får vi se en balkanhök precis ovanför oss. Därefter är det dags att packa ihop och åka tillbaka till Mytilini, och sent (pga en del förseningar) på kvällen/natten kommer vi hem till Kastrup och Sverige.

Under denna tur såg vi inte så många orkidéer, kanske litet sent på året menade någon.
De fjärilar vi såg var bland annat: amiral, makaonfjäril, små nätfjärilar, blåvingar, segelfjäril. Det finns några olika arter av sköldpaddor, land- och sjöbundna. Små ödlor på många ställen, men man kan också få se den vackra smaragdödlan och några större varaner. Meterstora ormar såg vi flera gånger, ödlesnokar?

Vår guidebok genom åren har varit Richard Brooks ”Birding on the Greek Island of Lesvos”, men det finns också en bok av Steve Dudley, som andra använder. Båda på engelska.

Kjell och Margit Rydh