Under några tidiga timmar på morgonen tisdagen den 10 maj sträckte tiotusentals vitkindade gäss österut genom södra Jönköpings län och norra Kronobergs län. Sträcket räknades från bl.a. Bokholmen vid Bolmen och Södergårdsviken där 38 830 resp. 31 430 ex rapporterades. Det är med råge nytt rekord för Smålands inland. Det tidigare är från 14 maj 2012 då 21 900 ex rapporterades från Huliesjön. Liksom 2012 var sträcket som intensivast de första timmarna. Jonas Starck, som stod vid Bolmen, skriver: ”Ett magnifikt sträck som pågick från gryningen och fram till ca 07.30, därefter avtog sträcket men flockar fortsatte ändå att komma fram till 10.50 då morgonens sista flock passerade. Sträcket var som intensivast mellan 06 och 07 då flera jätteflockar om 1000+ ex passerade. Stundtals kändes det då som att ”hela himlen” var full av gäss.”
Stort grattis till er som fick vara med om denna morgon!

Foto: Roger Ahlman från Södergårdsviken, kl 6:09, taget mot NO.

Hur många gäss uppskattar du det är på fotot? Peka här för svar!

Cirka 650 ex (räknade i grupper om 50)