Busksångare har länge saknats i artlistan för Värnamo Fågelklubbs traditionella rapportområde. Som närmast har arten noterats vid Toftaholm, Ljungby kommun 1988 och Åbykrysset, Bolmen 2014. Dessutom finns två fynd i södra delarna av Vaggeryds kommun 2000 resp. 2022. Men på morgonen den 11 juni lämnade Conny Eskilsson sin bil på service och cyklade tillbaka förbi Prostsjön. Då hörde han en avvikande sångare sjunga för full hals och spelade in den för senare bestämning. Efter kontroll med skådarbekanta och bestämning till busksångare skickades larm ut på onsdagsmorgonen. Det visade sig att inte bara en utan två individer satt med kort avstånd mellan varandra och sjöng längs sjökanten. Snacka om proppen ur! Det finns fina bilder och inspelningar av båda individerna på Artportalen. Fotot ovan är på individ nummer 2 som har en mer sliten fjäderdräkt än nummer 1.

Vi gratulerar Conny till en fin upptäckt och hoppas sångarna stannar några dagar så fler får möjlighet att höra och se dom! Dessutom en snabb respons på förra inlägget om ”Nattsångartid”;)

Uppdatering: En busksångare är kvar 24 juni och finns här –>


Inspelning 24 juni: Kent Öhrn
Foto: Roger Ahlman