På lördagsmorgonen kl. 6:30 samlades vi för att i tre bilar bege oss till några fågellokaler på västkusten. Första målet var den klassiska fågellokalen Morups Tånge. På väg ner mot parkeringsplatsen vid Korshamn mötte oss åtskilliga hundra gäss där huvuddelen var vit-kindade gäss.

Ett stort gäng på över 100 vadare observerades varav minst 40 ex. var kustsnäppor men även större strandpipare och kärrsnäppor fanns i flocken. Även några brushanar, en sandlöpare och en kustpipare gick på stranden. En pilgrimsfalk och en havsörn passerade också. Ett antal hästar betade invid stranden och två av dem var mycket orädda och påträngande intresserade av oss och våra tubkikare.

Vi fortsatte några km inåt landet till Munkagårdsfloen där även fika intogs. Där sågs mycket gäss såsom vitkindade gäss, grå- och kanadagäss samt änder bl.a. stjärt-, bläs- och skedänder men även en smådopping. En pilgrimsfalk satt på en åker på långt avstånd under en längre tid. Blå- och brunkärrhök sågs också över vassarna samt några tornfalkar. Även överflygande bivråkar vid parkeringsplatsen

Galtabäck var nästa stopp där det vad mycket vadare bl.a. myrspov och storspov. Gulärlor, ett antal hämplingar och en trädlärka passerade nära tornet, Ca tio tornfalkar observerades och ytterligare en pilgrimsfalk. Ganska många andra fågelskådare var på plats.

Vi åkte därefter till Getterön och från den stora obs-platsen observerades minst 14 rödspovar av rasen Islandica som var dagens viktigaste målart och som hade rastat vid Getterön sedan några dagar tillbaka. Mycket änder och gäss förstås och vid det stora gömslet observerades bl.a. flera gluttsnäppor, några rödbenor, en svartsnäppa på nära håll. Totalt under dagen observerades tillsammans 70 arter vilket vi får vara mer än nöjda med. De som fotograferade fick säkert ett antal fina bilder till fotoarkivet.

Vi gick därefter till Naturum  och Café Kvittra där vi åt vegetarisk soppa med nybakat bröd. Vi fick även tid till att se utställningarna och besöka butiken med kikare, böcker m.m. innan vi återvände mot Värnamo för att vara hemma igen vid 17:30-tiden. Flera av oss 12 på resan ansåg att vi skulle göra fler endagsresor och kanske någon även med övernattning då vi var nöjda med dagen som bjöd på bra väder, mycket fågel och trevlig gemenskap.

Reseledare och foton: Leif Engquist och Egert Fransson